31. prosince 2013

Medvídek 1

„Děláš si srandu? Medvídka? My budeme hledat medvídka?“ vytřeštila Mackenzie, nejmladší kolegyně losangelského týmu NCIS, na Deekse oči.
„Je to medvídek se zabudovaným nejnovějším nahrávacím zařízením. Má v oku nepostřehnutelnou kameru, v čumáku silikonový mikrofon který nepoznáš hmatem ani nepotřebuje dírky a v hlavě silikonový měkký výkonný čip s bezdrátovým připojením k počítači, který nastavíš. A všechno jsou to věci, co rozhodně na trhu neseženeš,“ začal jí okamžitě vysvětlovat, že i když to tak nezní, je to závažnější hračka, než plyšák. Ale Macks pořád jen vrtěla hlavou.
„Ale pořád je to medvídek.“
„Určený pro prezidentovu dceru jako jedno ze supermoderních ochranných zařízení,“ dodal ještě.
„Aha … tos mi ale mohl taky říct hned. A můžeš mi laskavě ještě říct, jak mohl někdo ukrást … vánoční dárek z Bílého domu? Nebo si necháš pro sebe i tohle?“
„Prezident tráví Vánoce na Havaji, slečno Taylorová, proto mu měl být medvídek dodán společně s diamantovým náhrdelníkem pro první dámu letecky. Na letiště měl být dopraven ve speciálním voze pro vysoce zabezpečované zásilky jako jsou převozy bankovní hotovosti či vzácných klenotů. Tento vůz byl ale po cestě přepaden, jeho sledovací zařízení deaktivováno a obsah ve formě náhrdelníku v hodnotě, kterou si neumíte ani představit, a medvídka s elektronickým zařízením, zmizel. Stačí vám to?“ ozvalo se jí od pasu dřív, než stačil odpovědět.
„Ale … jistě, já jen … to nic.“ pokusila se na svou nadřízenou Henriettu Lange usmát.
„Vy a pan Deeks tedy ty dárky do Vánoc najdete. Bude to případ vás všech. Bezpečnost kolem politických špiček předpokládá, že by mohlo jít o pokus o špionáž, takže budete spolupracovat s nimi. To už zařizuje pan Callen a pan Hanna.“
„No jistě, do Vánoc, bylo by strašný mít zkažené Vánoce kvůli nějakým teroristům,“ ujelo Macs, když si uvědomila, jak moc šibeniční termín dostali.
„Samozřejmě. Není nic horší, než Grinch se samopalem. Tak do práce, panstvo,“ Hetty se podívala na oba dva a už její pohled naznačoval, že by měli okamžitě začít. Oba proto hned vyrazili, ale Hetty ještě Macks zastavila.
„Slečno Taylorová.“
„Ano?“ otočila se zpátky na ni.
„Nejde tu o Vánoce, ale o národní bezpečnost.“
„Já vím,“ Macks přikývla a připojila se k Deeksovi.

„Takže kamera a diamanty. Tshe, já dostala jenom jednou zlatý řetízek. Řetízek, žádný náhrdelník!“
Teď, když už seděli u počítače, na němž si s Ericovou pomocí procházeli záznamy ze sledovacího zařízení uvnitř dodávky, která měla dárky převážet, jež přinesl G. Callen po ne zrovna příjemném jednání s prezidentovou ochrankou, a Hetty nebyla nikde poblíž, odvážila se Macks větší kritiky.
„K maturitě?“ hádal G.
„Jo.“
„No, vezmi si prezidenta, pak budeš mít taky diamanty,“ pokrčil rameny. Jemu nijak zvlášť nešlo o to, co přesně bylo obsahem zásilky. Prostě jen šel po svém úkolu ji najít. Diamantový náhrdelník ho nechával celkem chladným. On by ho stejně nosit nemohl.
„Znáš někoho, kdo by se v dohledném horizontu mohl stát prezidentem?“
„Mmm...ne.“
„Takže zůstanu u jednoho řetízku. Ale pokud má jít o špionáž, myslíš, že si nechali obě věci? Vlastně i ten náhrdelník jde dohledat, diamanty mají značení a jestli jsou to špioni, nejsou hloupí a tohle musí vědět.“
„Možná. Každopádně nemůžeme s určitostí tvrdit nic a zatím budeme předpokládat, že obě věci jsou stále společně. Hej … vidíte to?“ odpověděl jí Deeks, ale pak se zarazil.
„Přesně, přehraju vám to ještě jednou,“ ozval se i technik Eric a přetočil záznam na několik posledních vteřin.
Po celou jeho délku se nestalo vůbec nic zvláštního. Dodávka podle všeho plynule jela po své trase až najednou signál zmizel, mapa zůstala prázdná a obrazovka zčernala.
„To jako že nikde nezastavili, nezpomalili, nezakolísali, nikam neodbočili a pak najednou vyplo sledování?“ podivil se i G.
„Zloději museli vůz řídit od začátku!“

G. se okamžitě se Samem Hannou i Macks rozjel do centrály přepravní společnosti, o jejíž dodávku se jednalo. Deeks se zatím měl pokusit kontaktovat dopravní policii a zajistit nahrávky z bezpečnostních kamer všude, kde mohly dodávku zachytit. A samozřejmě byl neustále v kontaktu s hlídkami pro případ, že by byla někde spatřena.
Cestou Macks nadhodila myšlenku, že zaměstnanci bezpečnostních agentur a dopravních společností, co obstarávají tak závažné dodávky, by měli být prověřeni, s čímž ostatní souhlasili, a tak ani po ověření, že společnosti skutečně dva zaměstnanci chybí, nevěděli jistě, co vlastně mají čekat.

Zatím byli pouze vpuštěni do garáží, kde ztracená dodávka parkovala a G. k jejich soukromým věcem ve skříňkách v šatně.
„Co to druhé auto?“ kývla Macks hlavou k další dodávce, která stála vedle prázdného parkovacího místa.
„Ta už tu má stát tři dny a ta zmizelá prý vypadá úplně stejně. A před tímhle výjezdem tu dva dny stála i ona. Prý od chvíle, co zjistili, že zmizela, sem nikdo nešel kvůli předpokládanému vyšetřování a kromě řidičů tu nebyl tři dny vůbec nikdo,“ shrnul Sam informace, které od dispečera měli.
„Takže budeme hledat stopy po násilném nebo neoprávněném vniknutí. Máme otisky těch dvou řidičů?“
„Jo, berou je tu od všech …“ jenže než dořekl zaměstnanců, zarazil se, postoupil o krok k dodávce a zaposlouchal se. I Macks zaslechla tlumenou ránu z jejího nitra.
Kývli na sebe a oba vytáhli zbraň. Sam potom zabral za kliku nákladového prostoru, otevřel dveře a namířil dovnitř.
Nikdo ale neútočil.
Na podlaze seděli dva muži, jeden ve spodním prádle, druhý v jeanách. Oba s rukama svázanýma za zády a s roubíkem v ústech.

Sam vyskočil do dodávky a jednomu roubík uvolnil.
„Přepadli nás!“ vykřikl ten okamžitě, když viděl, že zbraně ani jeden nesložil. Teprve potom ji Macks vrátila do pouzdra a Sam sklonil.
„Vy jste řidiči? Měli jste jet s prezidentovou zásilkou na letiště?“
„Jo. Ale byli tu dva chlapi, Stana praštili do hlavy a mě tyčí do břicha. Svázali nás a hodili sem! Stáhli z nás i uniformu, já se zrovna převlíkal!“
„Měla jsem pravdu, zloději vyjeli rovnou odsud,“ i Macks se vyhoupla do dodávky a pomohla Samovi oba řidiče rozvázat. „Musíte nám říct, čeho všeho jste si na nich všimli.“
„Fajn, ale můžu se nejdřív oblíct?“ obořil se na ni druhý řidič, jemuž byla situace příjemná asi nejméně ze všech.
„Samozřejmě. Promluvíme si s vámi nahoře v kanceláři,“ přikývl Sam a nechal oba zatím jít. Macks zatím vzala svůj mobil a vytočila hovor.
„Tak co, už máte medvídka?“ ozval se v něm na druhé straně Deeks.
„Ne, nemám ani medvídka, ani budoucího prezidenta s diamanty, ale zjistili jsme, že zloději omráčili a svázali řidiče a vyjeli s nákladem rovnou sami. Brzy snad budeme mít alespoň hrubý popis. Co ty, nějaké záběry?“
„Zatím ne, dávali si očividně pozor, aby nepřekročili rychlost, takže žádné fotky na radarech a pokud by něco bylo na bezpečnostních kamerách, tak bychom asi moc nerozeznali. Ale zatím jsem na začátku. Zkouším jít hlavně kolem oblasti, kde monitoring ztratil signál.“
„Fajn, tak mi dej vědět, kdyby něco. Zatím,“ a zavěsila.

Jenže sotva si se Samem přivolali výtah, který je měl vyvézt z garáží do administrativní části budovy, volal jí Deeks znovu.
„To byla rychlost, tak povídej.“
„Našli dodávku! Prázdnou a nikdo už v ní nebyl, stála odstavená u silnice, otevřená, kus za městem. Ale máme ji! Policajti na ní dělají a brzo se tam bude motat i pár lidí v černých oblecích, takže asi nemá smysl tam jet, jenom si pak vyžádáme výsledky.“
„Kus za městem? To už tam ale musí stát dost dlouho vzhledem k tomu kdy došlo ke krádeži.“
„Jo. A docela se divím, že si ještě nikdo neposloužil, protože je u parkoviště Kmartu.“
„Máme štěstí. Vrátíme se co nejdřív, jen co vyslechneme řidiče. Ty se-“
„Vykašli na kamery po cestě a zaměř se na ostrahu parkoviště, já vím.“
Dokázala si jasně představit úšklebek, který musel mít Deeks na tváři.
„Přesně tak,“ usmála se pro sebe a znovu zavěsila.

„Musíme pohnout, máme dodávku, což je sice ta nepodstatná hledaná třetina, ale pořád je to třetina,“ obrátila se k Samovi, když konečně nastupovali do výtahu.
„Takže po medvídkovi a náhrdelníku ani stopy?“
„Ne, jenže dodávka stojí u Kmartu, takže těžko říct, co vzali zloději a co se možná „ztratilo“,“ naznačila prsty uvozovky, „jinak.“
„Jo, škoda, že ta kamera v medvědovi není aktivovaná. Podle informací, které dostal G. od těch kravaťáků, ji měli teprve propojit s prezidentovým počítačem a nakonfigurovat, takže se nedá jen tak spustit,“ povzdechl si Sam a pokrčil svými rozložitými rameny.

Žádné komentáře:

Okomentovat