3. ledna 2013

Navždycky (IIIx8)

"Něco se stalo! Já to tušila!"
"Saro, tak přece nestraš... co takhle změnit téma?" Nick se pokusil usmát. Ale moc mu to nešlo.
Gil se nečekaně zvedl a vzal do ruky mobil.

"Panebože! Sanitku!" Jim se sám nezmohl na to, aby ji zavolal.
Greg se okamžitě rozběhl k Aileen, ležící bezmocně na zemi. Bylo jediné místo, kde ji mohla kulka zranit. A odtud jí vytékala temná krev... ještě pořád...
"Aileen! Slyšíš mě! Ailie!" klekl si na kolena vedle ní. Žila. Těžce, hodně těžce dýchala.
"Ailie... vydrž... prosím..." vydechl, ale do očí se mu vehnaly slzy, když se podíval, kam ji kulka zasáhla.
"Gregu... já... to nešlo..." Dusila se. Nemohla už skoro mluvit. Slyšel, že Cath volá sanitku.
"Nemluv... vydrž... už tu bude sanitka..."
"Vím o... tobě... ale.. .nešlo..." musela se odmlčet, aby nabrala trošku dechu. Třásla se v křeči. "My dva... nešlo... to. Přátelé... Gregie?" a zvedla z posledních sil ruku k jejich dávnému pozdravu. Greg ji stiskl jako za těch šťastných dob.
"Navždycky Ailie..."
Dusila se... už se nemohla nadechnout.
"Budou tu každým okamžikem," sdělovala Cath Jimovi. Greg věděl, že to je zbytečné. Aileen se naposledy zachvěla ve smrtelné křeči... silně mu stiskla ruku... na rozloučenou... pak stisk povolil... její tělo se uvolnilo z napětí... slzy se nekontrolovatelně vyřinuly z očí... z oblohy začaly padat těžké kapky ledového deště.
"Jime? Já volám, jest..."
"Pošli sem..." polkl a chystal se to vyslovit, "koronera Gile."
"Cože? Co se stalo?" ale Jim to položil.
"Gile? Něco se stalo?" Sara zbledla. Ostatní měli vyděšený výraz. Gil se na ně pomalu otočil.
"Někdo zemřel."
Prošla jim hlavou stejná myšlenka... snad ne Greg! A... a co Cath?!


Pršelo. Ne moc, ale dešťové kapky byly velké a studené. Stáli tam a čekali, až budou moci odjet. Jakoby necítili ten proud vody dopadající na jejich hlavy. To nebylo důležité.
Auto s Morem už bylo na cestě na velitelství, poblíž, mezi policejními auty, stál vůz koronera.
"Gregu... musím ji odvézt," David se skláněl nad Aileen. Greg ji nechtěl opustit. Pořád tam klečel, bylo mu jedno, že má kalhoty úplně mokré. Pořád ji držel za bezvládnou ruku, nechtěl se s ní navždy rozloučit.
"Gregu, pojď... musíme jet..." Cath ho vzala za ramena. Odvedla ho do auta. Jim stál a díval se, jak David nakládá tělo do auta a odjíždí. Pak sám nasedl a rozjel se za ním, stejně jako ostatní. Cath se rozhodla, že se do domu vrátí později. Měla jen nůž, který tam našli policisté. To bohatě stačilo. Nemohla nechat Grega jet samotného. Za celou cestu nepromluvil, díval se stále jen na ruku, kterou ještě před chvílí držel svou Aileen.

Auto zastavilo. Policisté vyvedli Richarda Morea a vedli ho do vyslýchací místnosti. Kriminalisté čekali s obrovskou nervozitou a strachem na chodbě. Nevěděli sice jistě, že právě tohohle muže jeli Cath a Greg zatýkat, ale strach se prohloubil.

Po pár nekonečných minutách přijelo auto koronera.
Warrick vyšel ven.
"Davide... kdo..." nedořekl.
Přijela další auta. Z jednoho vystoupila Cath. Otevřela dveře spolujezdce a nechala vystoupit zdrceného Grega. Z dalšího pomalu vystoupil Jim.
"Ne..." Warrick se pomalu nadechl. "Aileen..." David přikývl.

Greg pomalu procházel okolo ostatních. Sara se na něj podívala. Nikdo nenašel odvahu něco mu říct. Zastavil se před Davidovým autem. Madison ho objala kolem ramen a odešla s ním do budovy.
Gil se podíval na Cath a na Jima. Jim zavřel oči a nepatrně pokýval hlavou. Cath došla až k nim.
"Já věděla, že se něco stane..." Sara se dívala někam za její hlavu.
"Vzal zbraň policistovi... a trefil se. Mohl to odnést kdokoliv," Cath věděla, že to bude ještě několikrát dopodrobna líčit.
"Chudák Greg..."

Seděl na židli ve své laborce. Zase si přehrával všechny ty okamžiky.
Seděl s Aileen v parku a probírali poznámky z přednášky. Byli hodně blízko. Každou chvilku se dotkli ruky toho druhého.
Procházeli městem chvilku před Vánoci a prohlíželi výlohy obchodu. Smáli se, drželi se za ruce... Všichni si mysleli, že spolu chodí, ale Aileen to vždy se smíchem odbyla. Jsou přece dobří přátelé.
Aileen mu doslova spadla do náruče, když vystupovala z vozíku horské dráhy.
....Pak ho Aileen políbila na rozloučenou a už ji neviděl. Nikdy...
Dnes s ní seděl v autě a jeli na místo činu...
Definitivně se zamiloval.
Aileen padá k zemi... loučí se... navždycky...

Okolo bílé rakve stálo několik černě oblečených lidí. Greg měl i přes zataženou oblohu sluneční brýle. Po boku mu stála Sara, na druhé straně Madison s Nickem. Viděl přicházet Jima, detektivy -Aileeniny kolegy a policisty. Všichni z jejího oddělení, ale i spousta lidí z ostatních oddělení CSI. Žena, která přicházela a nekontrolovatelně se třásla pláčem, byla bezpochyby její matka. Muž vedle nejspíš otec. Nevnímal, co kdo kolem něj říká, co se kolem odehrává. Pořád upíral zrak na bílou rakev, která pomalu zajížděla do země.
Kousek za ním se ozvala střelba, policisté vzdali čest mrtvé. Naposledy se podíval na to místo. Před očima měl neustále ten okamžik. Ten osudný okamžik, kdy Aileen padla k zemi... kdy mu naposledy stiskla ruku... kdy naposledy vydechla... opět se mu z očí začaly kutálet slzy. Sara ho chytla za ruku. Nevnímal to... Přátelé... Navždycky...

Žádné komentáře:

Okomentovat